Nyheter

Swedish Grace på Stockholm Art Week 2019

9 april, 2019

Swedish Grace med Simon Gate och Edwald Hald har inspirerat Tiger of Sweden (kläder i stilren design) till en helt ny kollektion inför hösten 2019. Utställningen ger en inblick i det kreativa arbetet hos två av Orrefors största designers. Simon Gate och Edward Hald.

Paret nådde internationell berömmelse vid Parisutställningen 1925 där Orrefors presenterades i den svenska paviljongen. Design i det neoklassiska uttrycket, med rena linjer och detaljerade gravyrer med hänvisningar till antiken, trollband kritiker och offentliga lika. Swedish Grace, designperioden som sträcker sig från 1910-talet till början av 1930-talet och omfattar arkitektur, design och konst, är temat för Tiger of Sweden,. Deras forskade i tidsepoken förde dem till Småland och Glasrikets samlingar i Orrefors.

Christoffer Lundman som är creative director på Tiger of Sweden berättar:
Öppnande av arkiven var en uppslukande upplevelse. J
ag hade aldrig sett kopplingen mellan de vackra glasföremålen som jag beundrade och den faktiska processen med ritning och design. Var inte säker på hur magiken skulle hända, men framför mig var processen dokumenterad i minsta detalj. I fallet med Edward Halds ”Himmelsk Glob” kan vi följa arbetet i hundratals ritningar. Allt från klotter till detaljerade skisser, ritningar på lätta vävnader till rube-offs som beskriver det färdiga arbetet på samma sätt som man skulle spåra ett mynt genom papper som barn. Vi är glada att kunna presentera en del av Halds ritningar för ”Himmelsk Glob” tillsammans med något vackert arbete av Gate. 

Fotograf: Petter Lundgren