Besök oss

Besök oss

Välkommen till Orrefors Museum

I Orrefors Museum förvaras och visas den unika historiska glasskatten från Orrefors glasbruk samlat på ett ställe. Allt från dåtid till nutid finns representerat i samlingen som visas upp i utställningshallen. Glasbruket i Orrefors grundades redan 1898 och har sedan dess varit starkt förknippade med vackra kristallglas, kvalitet och stor hantverksskicklighet.

Öppettider

För öppettider, se Orranäs glasbruks hemsida, https://orranasglasbruk.se/

Inträde

Vuxna (+ 18 år)   50 kr
Barn (- 18 år)       Fritt inträde i vuxnas sällskap.

Tillgänglighet

Vi vill att Orrefors Museum ska vara tillgängligt för alla och vi arbetar hela tiden med att förbättra vår tillgänglighet. Barn under 12 års får endast vistas i lokalen i målsmans sällskap. Det är stora fria ytor inne i utställningshallen och alla salar kan besökas med rullstol. Vi undanber oss barnvagnar i museet. Handikapptoaletter är anpassade för våra besökare som använder rullstol, rollator eller andra hjälpmedel. Parkeringsplatser för dig med rörelsenedsättning finns i nära anslutning till museet.

Glasfat. Design Lena Bergström.Foto Anders Selbing

Har du frågor om vår tillgänglighet?

Har du frågor, synpunkter eller förslag angående vår tillgänglighet är du välkommen att höra av dig till museets entré på 0735-358 358 eller mejla info@orreforsmuseum.se

Museibutik

I anslutning till Orrefors Museum finns en glasbutik med böcker och försäljning av unika glasföremål i andrahandssortering som härstammar från Orrefors glasbruks storhetstid. Allt med koppling till museet. Fina presenter och minnen att ta med hem. Butiken har samma öppettider som museet.

Hitta hit

Orrefors Museum ligger i centrala Orrefors. Följ skyltar mot Orrefors Park när du kommer med bil på väg 31 och svänger av mot Orrefors.

Parkering

Parkeringen vid museet är avgiftsfri. Orrefors Park är ett bilfritt område men handikapparkering finns precis utanför museets entré.

Gruppbesök

Att komma till oss i grupp är ett utmärkt sätt att få det lilla extra av museiupplevelsen. Vi erbjuder olika typer av guidade visningar efter överenskommelse, dagtid som kvällstid. Kontakta oss för ett anpassat upplägg. Vi ser helst att bokningsförfrågan görs via mail: info@orreforsmuseum.se
1 guide (max 25 personer) = 1 500 kr

Orrefors Park

I Orrefors Park kan du njuta av en av Sveriges vackraste och bäst bevarade bruksmiljöer och blåsa glas i Sveriges första utomhusglashytta. Så ta god tid på er när ni besöker Orrefors. 
Här kan ni:

  • Se den världsunika samlingen av historiskt konstglas i Orrefors Museum
  • I Orrefors park har du möjlighet att testa på glasblåsning
  • Handla glas och design i butiken där det även finns utvalda ”glasbitar” i andrasortering från storhetstiden till riktiga fyndpriser
  • Besöka aktuella och intressanta utställningar
  • Lyssna till stångjärnshammarens slag i en av Sveriges äldsta Hammarsmedjan. Visste du att Orrefors grundades redan 1726 – som järnbruk? Spåren från den tiden är flera: hammarsmedjan, vattenhjulet, och smedernas långa timmerhus utmed smedarnas väg.
  • Fika eller äta en bit grillad mat ur det småländska skafferiet i caféet
  • Njut av den anrika disponentvillan med sina flyglar, uppleva den charmiga trädgårdsvillan, allt vackert beläget i den unika och historiska bruksmiljön i Orrefors, vid Bruksdammen.