Nyheter

Orrefors-skål gick för rekordpris – ”näst dyrast någonsin”

1 december, 2018

Glasskålen ”Bacchuståget” av Simon Gate nådde rekordnivåer när den såldes på Bukowskis senaste moderna auktion i december 2018. När klubban föll var priset 900 000 kronor.

Bacchuståget av Simon Gate med gravyr av Arthur Diessner såldes för över en miljon kronor.

”Bacchuståget” av Simon Gate som tillverkades till i Orrefors till världsutställningen i Paris 1925 räknar han som ett av mästerverken från de småländska glashyttorna. Men att priset skulle gå upp mot miljonen var Glasrikets Skatter inte beredd på.

– Det är första gången Simon Gate kommer upp i de här nivåerna och det är ett kvitto på att Svenskt 1900-tal och framförallt 1920-talet med Swedish Grace är oerhört hett. Det är bland det bästa Sverige har att visa upp, säger….

Berättelsen om Bacchuståget och hur glaspjäsen kom till inför världsutställningen är känd. Precis när den är färdigställd, graveringen av mästaren Arthur Diessner är klar och Simon Gate ska kontrollera den lyfter han den rakt upp i en lampa och slår sönder skålen. I rekordfart måste man göra en ny för att kunna visa upp den i Paris. Väl där får de svenska verken stor uppmärksamhet. ”Bacchuståget” är ett av de finaste exemplen på 1920-tals klassicismen.

Enligt Knut Knutsson går det mesta av svensk 1920-tals design och det dyraste glaset idag oftast utomlands vid auktioner.