Nyheter

Ingeborg Lundin – glasets drottning

31 maj, 2021

1947 kliver den då 26-åriga Ingeborg Lundin in som en av de allra första kvinnliga konstnärerna på Orrefors glasbruk. Orrefors är vid den här tiden ett mansdominerat bruk med traditioner och tydliga strukturer. Trots detta ska det inte dröja länge innan Ingeborg tar plats som en av brukets mest berömda och aktade konstnärer med flera internationella designklassiker på sin meritlista.

Ingeborg Lundin var glasformgivare och kvinnlig pionjär på Orrefors glasbruk. Bland hennes konstverk finns bland annat Timglaset och det ikoniska Äpplet – en av 1950-talets riktiga designklassiker som idag säljs för mycket höga priser på världens olika auktionshus. Tisdag den 30 mars 2021 var det 100 år sedan Ingeborg Lundin föddes.

Glasantikvarie Björn Arfvidsson berättar vem Ingeborg var och hur viktig hon skulle komma att bli för Orrefors glasbruk och det svenska konstglaset.

– Ingeborg kommer egentligen in på Orrefors som utbildad teckningslärare. Bruket sökte en person som kunde rita och hennes självporträtt blir grunden för anställningen. Men Ingeborg kommer också in med ett alldeles eget sinne för konst, design och glas och hennes verk liknar inte något av det som Orrefors tidigare varit känt för. Med Ingeborg kommer färg och mjuka former som både Äpplet och hennes fantastiska glaskonstverk i arielteknik är tydliga exempel på, säger Björn Arfvidsson.

Ingeborg Lundins arbete på Orrefors glasbruk avslutades våren 1971. Hon avled 1992.

Om utställningen Ingeborg Lundin – glasets drottning

Årets stora utställning i Orrefors Museum – ett samarbete med Kulturparken Småland. Utställningen lyfter fram en av Orrefors mest älskade formgivare, Ingeborg Lundin. Den 8 juni 2021 öppnar utställningen som visar stora delar av Ingeborg Lundins praktfulla verk. Utställningen har öppet 8 juni 2021 – 30 september 2022.

Utställningen kommer att genomföras i Orrefors Museum i Orrefors, Nybro kommun, Kalmar län. Föreningen vill visa upp ett levande kulturarv i en av Sveriges vackraste bruksorter. Detta görs i nära samarbete med övriga aktörer. Vår främsta tillgång och styrka är att med Orrefors som internationellt välkänt varumärke ta fram helt unika utställningar av världsklass. Detta till ett litet museum i Orrefors, långt från storstäder och massturismen.

Ett stort tack till Kulturparken Småland, Växjö, som tillsammans med föreningen Glasrikets Skatter har kurerat och möjliggjort denna unika utställning i Orrefors Museum. Inget av detta skulle ha varit möjligt utan Gunnel Holmér, utställningsansvarig, Björn Arfvidsson, föremålsansvarig, samt alla dedikerade personer som brinner för att bevara och tillgängliggöra Orrefors samlingar. Glasrikets Skatter vill även rikta ett extra varmt tack till ”Järngänget” under ledning av Bror Björk. Er hjälp har varit ovärderlig.