Nyheter

En julhälsning från ordförande

16 december, 2019

Till alla andelsägare och Orrefors glasälskare,

Vilket fantastiskt år vi har haft! Föreningen har firat 10 år, vi har arrangerat utställningar i världsklass, vi har påbörjat givande samarbeten och fått fem nya andelsägare!

Den 21 april invigde vi årets utställning Erika Lagerbielke – Form för alla sinnen framtagen i nära samarbete med Kulturparken Småland. När vi först började prata om att ta hit utställningen var det många praktikaliteter som måste lösas. Glasrikets Skatter har som ni alla vet små ekonomiska medel och verksamheten drivs främst av ideella krafter. Men, tack vare goda samarbeten och en hel del hårt slit av många glasentusiaster har utställningen blivit en succé. Ett stort och varmt tack till alla som har varit delaktiga i denna framgång.

Utställningen har hittills i år haft närmare 15 000 besökare. Fantastiskt roligt och en kraftig ökning jämfört med tidigare år. 2017 hade vi 6 000 besökare och 2018 cirka 10 000. Har du ännu inte sett utställningen? Ingen panik, det är fortfarande gott om tid. Den visas fram tills sista september 2020.

Vår uppskattade fotoutställning från 2018 John Selbing- Den ofrivillige fotografen fick även i år stor uppmärksamhet. Utställningen vandrade vidare och har visats på Vandalorum under våren. Ett gott exempel på hur vi kan tillgängliggöra Orrefors glashistoria.

Och ingen har väl missat att Tiger of Sweden har inspirerats av Simon Gates och Edvard Halds graverade praktpjäser från 1920-talet, bland annat Baccuståget? De har skapat sin nya herr- och damkollektion i linje med Swedish Grace baserat på den magiska känslan som skapades i glashyttan för snart hundra år sedan. Spännande är också att Nationalmuseum nu planerar för en Swedish Grace utställning till 2021. Vi hoppas självklart att föremål ur våra arkiv och samlingar kommer att visas och uppmärksammas även då i Stockholm.


Samarbetsavtal klart med Kulturparken Småland

När Glasrikets Skatter grundades 2009 var det med syfte att rädda den unika glassamlingen från att säljas på världsmarknaden. Allt sedan dess har föreningen aktivt arrangerat utställningar, andelsägarträffar och många trevliga möten. Alltid med glaset i fokus. Nu kan jag med glädje berätta att föreningen har tagit ytterligare ett viktigt steg när det gäller att säkra glassamlingens bevarande för lång tid framåt. I september undertecknade Glasrikets Skatter ett gemensamt samarbets- och depositionsavtal med Kulturparken Småland. Genom avtalet får vi professionellt stöd med arkiveringsfrågor, utställningar, digitaliseringen av samlingen och inte minst en säker förvaring av konstglaset. I korthet innebär avtalet att:

  • Orrefors museum fortsätter visa utställningar och föremål ur våra egna samlingar.
  • Samlingen flyttas under hösten 2019 från undermåliga lokaler i gamla kraftverket i Orrefors till säkra och godkända magasinslokaler hos Kulturparken Småland.
  • Kulturparken Småland hjälper oss med att ordna, förteckna och digitalisera glassamlingen. Detta gör att vi bättre kan tillgängliggöra arkiv- och glassamlingen för forskning och den större allmänheten.
  • Kulturparken Småland kommer att stödja oss med att producera utställningar i Orrefors museum med föremål ur föreningens glassamling och arkiv.

Glass Art Society konferensen kommer till Glasriket den 20-23 maj 2020

Glass Art Society (GAS) kommer att förlägga sin stora internationella glaskonferens till Glasriket i Sverige nästa år. Flera tusen deltagare får möjlighet att besöka Orrefors museum och därför planerar Glasrikets Skatter att i samarbete med Erika Lagerbielke arrangera en exklusiv glasprovning för de med ett extra intresse för Orrefors den 18 maj 2020.

Ser fram emot att träffa alla igen på årsmötet den 25 april 2020, så boka in det datumet redan nu!

Till sist vill jag bara önska alla andelsägare och alla som älskar Orrefors glas en God Jul och ett Gott Nytt År! 

Varma julhälsningar från Ann Häljesgård
Ordförande Glasrikets Skatter