Glaskonstnärer

Edward Hald

Verksam vid Orrefors 1917-1978.

Edward Hald (1883-1980) var en svensk bild- och glaskonstnär född i Stockholm. Han studerade vid handelshögskolan i Leipzig, vid Konstnärsförbundets skola, hos Rodhe i Köpenhamn samt en tid för Henri Matisse i Paris. Efter formgivning av serviser vid Rörstrands och Karlskrona porslinsfabriker, värvades han till Orrefors 1917.

Tillsammans med Knut Bergqvist, som utvecklat den glasteknik som senare kom att kallas graalglas, och Simon Gate utvecklade man tillsammans graalglas som banade vägen till framgång för Orrefors glasbruk, dess konstnärer och skickliga arbetare. Det internationella genombrottet kom på Parisutställningen 1925 där Hald belönades med Grand Prix. Den svenska stilen som presenterades på utställningen kom senare att kallas ”Swedish grace”.

Flera av Halds arbete är klassiker: ”Fiskgraal”, ”Himmelsgloben”, ”Spanjorskan”, ”Apburen” och ”Fyrverkeriskålen”. Under kris- och krigsåren 1933-1945 var Hald chef för Orrefors glasbruk. Hald gavs professors namn 1954. Hans verk finns representerade på bl.a. Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska i Göteborg, Victoria and Albert Museum i London, Metropolitan Museum of Art i New York och Musée des Arts Decoratifs i Paris.

Läs på Wikipedia om Edward Hald